Plexi kisokos

Az alábbiakban megmagyarázzuk a legfontosabb plexivel kapcsolatos szakkifejezések jelentését:

  • Plexi (polimetil-metakrilát – PMMA): a plexi egy átlátszó műanyag, melynek megjelenése az üveghez hasonló. Akrilüvegnek vagy plexi üvegnek is szokták nevezni. Az üveggel összehasonlítva, a plexi házilag egyszerűbben megmunkálható és kevésbé balesetveszélyes, mint az üveg, mert rugalmasabban áll ellen a külső behatásoknak. Ezen felül bővebb választékban kapható – színválaszték, táblaméret, vastagság és felületi kidolgozás tekintetében. A plexi lapokat leginkább reklám- vagy dekorációs célra használják, de felhasználható otthoni vagy ipari célokra is, pl. az élelmiszeriparban vagy az egészségügyben.
  • Extrudált plexi: egyenletes vastagságú, hengerelési eljárással készült plexi lap. Anyagtulajdonságait illetően merevebb és ridegebb. Előnye, hogy olcsóbb, mint az öntött plexi. Víztiszta, átlátszó kivitelben, valamint standard színekben gyártják, ez utóbbi esetben a plexi lap vastagság 3-4 mm.
  • Öntött plexi: gyártása úgy történik, hogy az alapanyagot két üveglap közé öntik, melyek távolsága adja a kész plexi lemez vastagságát. A mérettartása +/- 10% körül alakulhat. Előnye, hogy könnyebben megmunkálható és jól gravírozható. A színválaszték korlátlan, a színes lemezek általában 2-12 mm vastagok.
  • Transzparens plexi: átlátszó plexi lemez
  • Félfedett plexi: áttetsző és jól átvilágítható, sziluett szerű plexi lap
  • Fedett plexi: nem átlátszó, azonban átvilágítható plexi lap. A színtől és a vastagságtól függ az átvilágíthatósága. A fekete plexi lemez semennyire sem világítható át.
  • Szatén vagy más néven antireflex plexi: matt, fénytelen, csillogásmentes felületű plexi lap. Előnye, hogy kevésbé karcolódik és könnyedén tisztán tartható. Nem csillan be, bármely szögből éri is a fény, így a mögé helyezett kép – ha annak felülete összeér a plexivel – jól látható.
  • Citlingelés: ennek az eljárásnak a során a vágási felületeket utólagosan munkálják meg egy kemény acéllap segítségével. Célja a fűrésznyomok és a vágási élek eltűntetése, halványítása. Befejező munkálata lehet határozott, hangsúlyos élek vagy matt fényű, sík felületek létrehozásának is, továbbá ragasztási felület készítésének
  • Polírozás: fényes élek és lapok létrehozása, amely két féle módon történhet. Mechanikusan, azaz csiszolással vagy lánggal. Ez utóbbi esetben fényes, csillogó felület jön létre, lágy élekkel, azonban a felület nem ragasztható.

Szólj hozzá!