Plexi javítása és megmunkálása

Milyen módokon lehetséges a plexi lap megmunkálása? Sérülés, berepedés, törés, megrongálódás esetén hogyan történik a plexi javítása? Ezekre a kérdésekre válaszolunk cikkünkben:

A plexi megmunkálása

A plexi lemez megmunkálása lehetséges: vágással, ragasztással, hajlítással, fúrással, lézervágással, gravírozással és marással.

A plexi lemez vágása lapszabász géppel, szalagfűrésszel, körfűrésszel, dekopír fűrésszel, lombfűrésszel, kézi fémfűrésszel történhet vagy karcoló késsel való kétoldalú bekarcolást követően a munkalap széle mentén pattintva.

A plexi hajlítása élhevítő fölött melegítve, ezután sablonban kihűtve történik. Nagy felület hajlítását kemencében történt melegítést követően végezzük szerszámra rogyasztva. Ezen kívül vákuumszívással, vagy préslégfúvással formálva lehetséges a plexi hajlítása.

A plexi fém csigafúróval fúrható vagy kifejezetten plexihez köszörült fúrószár használatával, lassú, egyenletes tolással. Az eljárás közben szükség esetén vizet, alkoholt használjunk a hűtéshez. A furatokat ajánlott az anyag szélétől bizonyos távolságban elhelyezni, nehogy a plexi szélei berepedezzenek, letörjenek.

A plexi lemezbe lehetséges menetet is fúrni, bár M4-es menetnél kisebbet nem célszerű készíteni. Az előfúrás után akár kézi menetfúróval, akár gépi fúróval készíthetünk menetet. Ajánlott kenésként vizet vagy alkoholt használni.

A kép alatt folytatódik a cikk: megtudhatja, hogyan történik a plexi javítása.

plexi javítása

A plexi javítása

A legtöbb esetben megoldható a plexi javítása, de ezt leginkább a nagyobb, drágább termékek – plexi pulpitus, prospektustartó állvány, plexi asztal – esetén szoktuk javasolni.

A plexi pulpitusok leggyakrabban a talpuknál sérülnek a mozgatás vagy a szállítás során. A plexi javítás során leszedjük a törött részt, majd egyenesre csiszoljuk.  Ezt követően kivágunk egy új talpat, és plexi ragasztó segítségével visszaragasztjuk.

A plexi asztalok esetén a karcolódás okoz problémát, melyek eltüntetése polírozással történik.

Mivel történik a ragasztás a plexi javítása során?

A plexi tulajdonságai miatt a plexi termékek leghatékonyabban speciális, oldószeres ragasztókkal, valamint oldószerrel – mint például a kloroform – ragaszthatóak.  Bár ezt a módszert inkább oldószeres hegesztésnek nevezhetnénk, mert ilyenkor a plexi felületeket a speciális ragasztó összeolvasztja.

Vannak továbbá UV fény hatására megkötő speciális plexi ragasztók is. Ezek drágábbak ugyan, de erősebb tartást biztosítanak.

Mindkét lehetőség megbízható, erős kötést ad!

Ezeken kívül a plexit ragaszthatjuk másféle ragasztókkal is, például pillanatragasztóval vagy két komponensű műgyanta ragasztóval. Azonban ezeknek a ragasztóknak kétséges a tartóssága, továbbá problémát okoz, hogy a pillanatragasztó a ragasztás környékén, nehezen eltávolítható, fehér fátyolréteget képez.

Plexi javítása, ragasztás érdekelné? Forduljon szakembereinkhez bizalommal elérhetőségeinken!

Ez is érdekelheti: Hogyan tisztítsuk a plexi termékeket? Erről szóló cikkünkhöz kattintson ide!

Szólj hozzá!